zondag 8 januari 2017

Positiviteit en negativiteit

Er wordt zo vaak gezegd: “Je moet positief denken”. Er zijn zelfs boeken over geschreven en affirmaties gemaakt, die je kunt doen om positief te zijn.

In dit “moeten” ligt eigenlijk al besloten dat je negatief bent.


Positief denken is oppervlakkig als het de onderliggende massa van negatief denken bedekt. Positief denken wordt dan een weerstand om je negativiteit niet te hoeven ervaren. 

Positief denken gebeurt vanzelf als je verlost bent van je negativiteit, zoals je verborgen negatieve intenties achter je zgn. positieve reacties, zoals je boze bedoelingen, jaloersheid, pessimistische houdingen en je schaamte en schuld en de angst om gezien te worden.Je negativiteit is er nog steeds, ook als je dit verbergt en het niet wilt zien. Dit zal steeds ergens in je uitstraling zitten of tot een uitbarsting komen als je niet op je hoede bent, in een reactie, of een ziekte veroorzaken.


Des te harder je positief wilt zijn, des te meer is er de kans dat dit uitmondt in een crisis. Het leven zelf laat wel zien hoe je eraan toe bent en wat je toevalt in je leven.

De enige manier om echt positief te worden is je negativiteit bewust maken, te ervaren en de verbanden gaan zien waarmee ze gelinkt is. Belangrijk hierbij is jezelf daarin te accepteren en er verantwoording voor te nemen. 
Als je duistere kanten aan het licht kunnen komen, kunnen ze zichzelf transformeren.Positief moeten zijn heeft te maken met de buitenwereld. Daarop ben je gefocust, want je moet goed zijn, prestaties leveren, je uitsloven om erbij te horen, om gewaardeerd te worden en dan kan je geen negativiteit gebruiken.

 Zolang je echter alleen gefocust blijft op de wereld om je heen, vergeet je je eigen innerlijke wereld. En daar gaat het om als je je positieve kanten en negatieve kanten wilt leren kennen. 

Als je je verdiept in je innerlijke wereld, kan je je eigen vastgeroeste overtuigingen gaan zien die je leven negatief beïnvloeden. 
Je ontdekt je innerlijke beelden met zijn kinderlijke emoties, gevormd in je kindheid, die je tegenwerken in je leven.Je innerlijke wereld is de werkelijke wereld, want die neem je voortdurend mee en dan zie je dat de buitenwereld een tijdelijke illusie is, want wat je ook doet in de wereld, het vergaat uiteindelijk.

Wat is er niet mooier om je in je eigen wereld te verdiepen om jezelf te leren kennen, je eigen kracht en je eigen bron weten te ontdekken. 

In feite heb je alle mogelijkheden al in je om elk probleem die je hebt op te lossen. Dat te leren vertrouwen komt geleidelijk, naarmate je in diepere lagen van jezelf doordringt en dat schept uiteindelijk echt zelfvertrouwen.Om dat te kunnen is de eerste stap door je masker, je uiterlijke vertoon heen gaan. Je kunt dan in de (buiten) wereld zijn, maar je hoeft niet meer van de wereld te zijn.

Je gaat je innerlijke levensstroom ontdekken en waar je deze belemmert, die negativiteit oplevert. Waar die zich wel kan ontvouwen, waarin je je spontaniteit, creativiteit en geluk ervaart.


Dat doe je door je bewustzijn uit te breiden over wat er innerlijk in je plaats vindt en wat er op je afkomt vanuit de buitenwereld kun je als een spiegel gaan zien voor je innerlijke toestand. 
Op deze wijze raak je vervuld van je eigen waarheid, je eigen realiteit en je eigen kracht, alleen zo kan je verder groeien in je leven.Geen opmerkingen:

Een reactie posten