zondag 9 december 2018

Innerlijke Beelden

Beelden in het onbewuste oefenen een krachtige invloed uit op je leven.

Beelden zijn gekoppeld aan emoties en verkeerde conclusies die in de kindertijd zijn gevormd en die niet mee gegroeid zijn met de persoonlijkheid die volwassen is geworden. Deze onbewuste invloed belemmert de groei van je totale wezen.

Een zuigeling, een heel klein kind, kent alleen maar de primitieve emoties van goed of slecht. Als het zijn zin krijgt ervaart het kind liefde en plezier. Zo niet, dan ervaart het verdriet en boosheid. Vanuit deze kind-emoties worden op den duur conclusies getrokken, die gegeneraliseerd worden naar het totale leven.
Deze emoties en conclusies zakken weg in het onbewuste en worden later ontkend en verdrongen. Dit wordt een beeld genoemd. 

Je wordt volwassen tezamen met een nog onvolwassen emotionele laag die je belemmert en welke zorgt voor schaamte, schuld en angst in het leven, want onbewust ben je nog steeds emotioneel bezig met onlogische onvolwassen gevolgtrekkingen, zoals het kind in je redeneert.
Het tragische van beelden is dat ze macht over je hebben en ervoor zorgen dat er gebeurtenissen in je leven plaatsvinden die je onbewuste conclusies bevestigen. Terwijl je bewust volwassen verlangens en doelstellingen hebt, zorgen deze onbewuste beelden voor conflicten en problemen.

Des te minder bewust je bent van die emotionele laag, hoe krachtiger de uitwerking is. Je leven wordt beheerst door onbewuste negatieve verlangens, neigingen en houdingen, die je bewuste positieve verlangens en doelstellingen tegenwerken. Het is daarom belangrijk dat je deze innerlijke beelden bewust wordt, want alleen datgene wat aan het licht komt kan verder groeien.
Je vindt dan je positieve mogelijkheden en je eigen hulpbron, die je verdeeldheid kunnen opheffen, zodat je uiteindelijk thuis kan komen in jezelf.

Een voorbeeld van een universeel beeld met een verkeerde conclusie, die iedereen wel min of meer herkent is:
"Als ik aandacht, goedkeuring of bewondering krijg, ben ik waardevol in de ogen van de wereld. Als ik dat niet krijg, ben ik minder waard."

Het gevolg hiervan is, dat je jezelf afhankelijk maakt van de mening en waardering van anderen. De illusie is dat je dan extra bijzonder bent in de ogen van de wereld en dat dit je gevoel van minderwaardigheid zal laten verdwijnen.
In dit universele beeld van je belangrijkheid sta je alleen tegenover de rest van de wereld. Tegelijk rebelleer je onbewust tegen die afhankelijkheid en tegen de pijn van het ontrouw zijn aan jezelf.


Door bewustwording ervaar je dat je emotionele voortbestaan niet afhangt van de mening die andere mensen over je hebben, maar alleen van je eigen mening over jezelf. Dan krijg je rust en vrede omdat je jezelf niet meer hoeft te bewijzen, ook niet aan jezelf.

Je kunt in je leven nagaan hoe de gebeurtenissen zich steeds herhalen, die steeds weer leiden naar een vicieuze cirkel waar je niet uit kan komen. 
Je verlangt sterk naar iets, maar de vervulling ervan lukt steeds niet, alsof de wereld, het lot je tegenwerkt. Kijk dan of je een verbinding kunt leggen naar de bron van dit niet lukken - in je kindertijd.

Zoals:
  • Waarom heb ik toen dat beeld opgebouwd
  • Waartegen wilde ik mij beschermen
  • Hoe werkte die bescherming uit en heeft dit mij wel beschermd
  • Wat probeerde ik te vermijden en ben ik daarin geslaagd
  • Hoe zou het zijn zonder deze bescherming
  • (Het is natuurlijk zo dat je als kind die bescherming nodig had om je individualiteit te bewaken, alleen als volwassene heb je die bescherming niet meer nodig en werkt het juist tegen je belangen in)

    Voor coaching met innerlijke beelden zie mijn website:

    http://www.innerlijke-beelden.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten